Politică și literatură în vremea lui Victor Eftimiu

Joi, 26 mai 2022, ora 18
Mai 26, 2022 - Mai 26, 2022
Imagini

Politică și literatură în vremea lui Victor Eftimiu

Cristian Preda în dialog cu Ioana Bican, Ovidiu Pecican și Sergiu Mișcoiu

Moderator: Lucian Nastasă-Kovács.

Joi, 26 mai 2022, ora 18

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită, joi, 26 mai 2022, de la ora 18, la evenimentul ”Politică și literatură în vremea lui Victor Eftimiu”. Autorul volumului  „Robul succesului. Viața politică a lui Victor Eftimiu sub șase constituții”, Cristian Preda, va purta un dialog cu Ioana Bican, Ovidiu Pecican și Sergiu Mișcoiu pornind de la această ultimă apariție editorială. Evenimentul va fi moderat de Lucian Nastasă-Kovács.

 

„Cu remarcabil talent scriitoricesc și cu acribie documentară, Cristian Preda reconstituie biografia politico-intelectuală a scriitorului Victor Eftimiu și, odată cu aceasta, aduce în fața cititorilor o Românie trecută prin două războaie mondiale, șase Constituții, patru regi, două republici – populară și socialistă – și un regim totalitar de sorginte sovietică. Istoria carierei minuțios construite a lui Victor Eftimiu este deopotrivă istoria instituțiilor, a mentalităților și a breslei scriitorilor pe parcursul a peste 70 de ani. O admirabilă izbândă în scrierea de biografii, această carte plină de informații și intuiții, de răsturnări de situații, de portrete de epocă și de oglinzi îndreptate către prezent cucerește de la primele pagini, invitând la o nouă reflecție despre duplicitățile și metamorfozele succesului în literatură și în politică.” (Tatiana Niculescu)

 

„A debutat, sprijinit de E. Lovinescu, pe același afiș pe care stătea scris și numele lui Sadoveanu; a fost acuzat de trădare în Primul Război Mondial; a căpătat cetățenia română doar ca să poată fi numit director al Teatrului Național; a scris un pamflet contra Brătienilor înainte de a deveni membru al PNȚ; s-a luptat ca deputat cu A.C. Cuza și I. Zelea Codreanu, iar ca gazetar cu Stelian Popescu; a sperat ca toată dreapta naționalistă să se reunească în jurul lui O. Goga; a fost internat în lagărul de la Târgu Jiu fiind bănuit că e comunist; în 1946 i-a cerut lui Stalin să dezvolte transporturile în URSS. A intrat în Academia Română și, după 9 zile, s-a trezit dat afară. A fost urmărit 15 ani de Securitate, deși era prieten cu Dej. Acum o jumătate de secol s-a întâlnit cu Enver Hogea, care-l considera cel mai mare scriitor albanez, și a murit la spitalul Elias, după ce a fost transferat de la Tirana cu un avion special. Azi se vorbește despre el foarte rar, deși a avut nu doar o operă vastă, ci și o viață fabuloasă. Vă invit să-l (re) descoperim împreună pe Victor Eftimiu”. (Cristian Preda)

 

Cristian Preda este profesor de științe politice la Universitatea din București. A publicat numeroase volume despre evoluția gândirii politice românești, istoria liberalismului, sisteme 















În data de 26 mai 2022, în Sălile Festive ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, a avut loc o dezbatere pe marginea celui mai nou volum publicat de Cristian Preda, „Robul succesului. Viața politică a lui Victor Eftimiu sub șase constituții”. La discuțiile care au gravitat în jurul personalității lui Victor Eftimiu și a epocii în care a trăit au prezentat puncte de vedere și analize Cristian Preda, Ioana Bican, Ovidiu Pecican, Sergiu Mișcoiu și Lucian Nastasă-Kovács, moderatorul evenimentului. Foto credit: Feleki István