Noaptea Muzeelor 2020
14 noiembrie 2020, ora 18
În fiecare an, clujenii aduc un omagiu culturii, celebrând Noaptea Muzeelor, eveniment patronat de Consiliul European, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor. Pentru că virusul nu poate sta în calea pasiunii pentru știință și artă, Centrul de Cultură Urbană al Primăriei Cluj-Napoca, împreună cu majoritatea muzeelor, instituțiilor universitare și a centrelor culturale din oraș̦, organizează ediția online a Nopții Europene a Muzeelor. Anul acesta, apelând la resorturile tehnologiei, expozițiile, artiștii și poveștile din spatele lor, vor fi la un click distanță. Prin intermediul unor tururi virtuale, vizitatorii vor putea descoperi comori neprețuite din colecțiile orașului nostru.
Așadar, sâmbătă, 14 noiembrie, începând cu ora 18.00, călătoria începe pe https://noapteamuzeelorclujnapoca.ro/ .
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, se înscrie, ca în fiecare an, în rândul instituțiilor care organizează Noaptea Muzeelor 2020.În condițiile impuse de pandemie, Muzeul de Artă Cluj-Napoca va prezenta, în regim exclusiv online, pe platforma web menționată, dedicată evenimentului, o prezentare virtuală a următoarelor expoziții, aflate pe simeze la data de 14 noiembrie 2020:
E1. Expoziția permanentă Galeria Națională. Într-un spațiu cuprinzând 17 săli ale impunătorului palat Banffy din Cluj-Napoca, această expoziție propune o sinteză a patrimoniului artistic creat pe teritoriul României, cu opere reprezentative din secolul al XVIII – lea și până la mijlocul secolului XX, incluzând marii clasici, prin creațiile lor care au marcat momentele și curentele artistice importante în devenirea culturii naționale.
Link online
E2. Expoziția de fotografie alb/negru intitulată Flashback. Return to Cluj, a artistului Miron Zownir din Germania. Curator Olimpia Bera
Link 0nline
E3. Expoziția temporară VOLEN – pictură contempo
ană – a artistului Wlodzimierz Karankiewicz din Polonia. Curator Florin Gherasim
Link online
E4. Expoziția temporară Chromatic Emotions – pictură contemporană - a artistei Beata Bebel din Polonia. Curator Florin Gherasim
Link 0nline
E5. Expoziția temporară de pictură a artistului Sipos Laszlo, România. Expoziția este curatoriată de către Sebeni Zsuzsana și Bordas Beata
Link online
E6. Expoziția temporară Pictură tradițională din Transilvania și Banat, cu lucrări selectate din colecția Ioan Bizău.
Link online
Pentru mai multe informații privind întregul program al evenimentului Noaptea Muzeelor 2020 la Cluj-Napoca, vă recomandăm următoarele surse:
https://www.facebook.com/NoapteaMuzeelorCluj
https://www.facebook.com/events/693715374611138
Noaptea Muzeelor este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). România este participantă încă de la prima ediție, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual. Rețeaua Națională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internațional și coordonează organizarea acestuia în România și promovarea sa. (Florin Gherasim)