Lansare de carte. Policromii - Sebastian Crăciun

9 martie 2025, ora 12:30
Martie 09, 2025 - Martie 09, 2025

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită, duminică, 9 martie 2025, de la ora 12:30, la lansarea volumului „Policromii” de Sebastian Crăciun. La eveniment, vor participa: sculptorul clujean Liviu Mocan, prof.univ.dr. Florin Ștefan – rectorul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, criticul de artă Horea Avram – președintele Asociației Internaționale a Criticilor de Artă și muzeograful Florin Gherasim. 

Volumul, apărut la Editura Babel din Bacău, este a doua carte de interviuri realizată de jurnalistul Sebastian Crăciun. De această dată, realizatorul Radio România Cultural, care este și PR al Uniunii Artiștilor Plastici din România, propune iubitorilor de artă, și nu numai, 30 de mărturii ale unor personalități de primă valoare din lumea artelor vizuale românești.

Având o prefață semnată de criticul de artă Marius Tița, cartea „Policromii” cuprinde 30 de interviuri cu mari nume ale artelor plastice românești. Este o carte document, deosebit de prețioasă prin destăinuirile unor personalități precum: academicienii Răzvan Theodorescu și Mircia Dumitrescu, pictorii: Petru Lucaci, Marius Barb, Gheorghe Dican, Ioan Iacob, Felix Aftene, Eugen Raportoru, Christian Paraschiv, Tudor Zbârnea, sculptorii: Liviu Mocan, Bata Marianov, artistele vizuale Ana Lupaș și Cela Neamțu,  artistul sticlar Ioan Tămâian, vitralista Amalia Verzea, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană – Călin Dan, criticul si istoricul de artă Pavel Șușară sau Laura Mesina – co-fondatoare a Centrului de Excelență în Studiul Imaginii (CESI).

Apariția acestui volum sprijină campania „Viitorul artei”. Toate încasările rezultate din donații se vor transforma în premii pentru tinerii artiști plastici, care vor întregi atracțiile Concursului „Martha Bibescu” – ediția a VI-a, organizat de Asociația Pro Valores la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, în luna mai 2025.

Sebastian Crăciun, de peste 25 de ani, este realizator la Radio România Cultural. În prezent este autorul emisiunilor „CultTop” și „Atelier”. Pentru activitatea sa, a primit distincții importante, precum: Premiul „Iosif Sava” – decernat de Radio România Cultural – pentru realizarea emisiunii Tentaţii Muzicale (2000), Premiul Clubului Român de Presă – secţiunea interviu (2008), Premiul Uniunii Criticilor Muzicali pe anul 2010 în cadrul Galei Premiilor Forumului Muzical Român – pentru organizarea proiectelor „Stagiunea Muzicală la Palatele Brâncovenești” şi Concursul „Drumul spre celebritate” (2011). Din anul 2009 organizează evenimente culturale de prestigiu: Festivalul „Culturile lumii” (Palatul Mogoşoaia); Seria de evenimente „Citadele culturale”, manifestare care a fost prezentată în 27 de județe; Festivalul „Armonii poetice” (Palatul Mogoșoaia); Proiectului cultural de educaţie muzicală „Lunaria”; Turneul Național „Romania Underground – Muzică în Salinele României”; Stagiunea „Sunetul muzicii” (Castelul Peleş); Concursul „Drumul spre celebritate” (Palatul Mogoşoaia); Turneul Naţional „Muzica în Palatele României; Concursul Internațional de Canto „Florica Cristoforeanu” (Râmnicu Sărat); Concursurile Internaționale de Arte Plastice „Ionel Perlea”, „Martha Bibescu” și „Gheorghe Petrașcu”; Salonul Internațional de Arte Vizuale „Martha Bibescu” și Salonul Internațional de Arte Plastice „România Underground”. De asemenea este PR al Uniunii Artiștilor Plastici din România și PR al Uniunii Arhitecților din România. Din anul 2012, conduce Asociația Culturală „Pro Valores”. În anul 2009 a publicat volumul de interviuri cu muzicieni din diaspora – „Regăsire” (Editura Babel, Bacău).

Parteneri: Consiliul Județean Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Asociația Atelier Plus și Asociația Pro Valores. 








Imagini de la lansarea cărții „Policromii”, ocazie cu care au luat cuvântul, alături de Sebastian Crăciun, autorul volumului, Liviu Mocan, sculptor, prof. univ. dr. Florin Ștefan, rectorul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Horea Avram, critic de artă și Florin Gherasim, muzeograf.