Lansare de carte și dezbatere. Între culmi artistice și adâncimi existențiale

11 aprilie, de la ora 18
Aprilie 11, 2025 - Aprilie 11, 2025

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să participați la dezbaterea și lansarea de carte „Între culmi artistice și adâncimi existențiale”. Evenimentul va avea loc vineri, 11 aprilie, de la ora 18, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Discuțiile vor avea loc în prezența domnilor: Lucian Nastasă-Kovács, istoric / manager MACN; Cosmin Năsui, curator / istoric de artă; Marius Lazăr sociolog / profesor universitar; Zoltán Rostás, sociolog / profesor universitar; Valentin Ajder, director editura Eikon; Attila Iakob, istoric / curator.

Cu ocazia evenimentului, vor fi lansate două volume care au la bază evoluțiile din societatea românească de pe parcursul evenimentelor ce au marcat secolul trecut și ale căror efecte se resimt și în zilele noastre. Memoria și mărturia devin instrumentele prin care se redescoperă aspecte specifice ale vieții din societatea românească din cea de-a doua parte a veacului trecut. 

Evadarea lentă. Din marea istorie mică convorbiri (coord. Zoltán Rostás și Irina Munteanu) este un volum care colectează istorii personale, convorbiri și mărturii care ne aduc în față diversele fațete ale vieții cotidiene. "... acest volum cuprinde interviuri selectate din producția unui an numeros, de peste o sută de studenți. Inițial, am dorit să vedem dacă o persoană care a terminat mai puțin sau ceva mai mult de patru clase este capabilă să inspire următoarei generații să nu reproducă condiția sa socială, ci să o stimuleze să facă un pas înainte prin școală. Rezultatul a fost remarcabil. Prin invitarea la povestirea propriei vieți a subiecților, studenții au înregistrat mai multe fenomene ascunse decât cele preconizate. Pentru că istoria celor „mici”, a celor care nu lasă documente scrise prin ei înșiși, îi surprinde totdeauna pe cei obișnuiți cu „marele” trecut." (Zoltán Rostás)

Lucrări la zid: Viața de artist plastic în comunism și după... (coord.Zoltán Rostás, postfață de Cosmin Năsui), ne introduce în microcosmosul individual al vieții artistice și ne ajută să înțelegem nu numai evoluțiile personale, dar și contextul care a modelat aceste evoluții. "... prin acest volum de convorbiri nu ne propunem analizarea unor opere, ci mai degrabă prezentarea contextului nașterii acestora. Nu este vorba de mediul social general, ci de factorii care îi influențează nemijlocit pe artiști. Una dintre metodele de apropiere de acești factori este abordarea lor directă. Desigur, s-au realizat nenumărate interviuri, mai ales cu personalități cunoscute ale vieții artistice românești. Însă nu orice interviu servește cunoașterii vieții artistului, nu orice colecție de interviuri din presă, realizate de diverși reporteri de vârste, studii și interese diferite servește acestui scop. Din experiența mea, interviul de istorie orală poate aduce documente relevante despre mediul social – în acest caz – al artistului." (Zoltán Rostás)








Imagini surprinse la evenimentul „Între culmi artistice și adâncimi existențiale”, care a avut loc vineri, 11 aprilie, de la ora 18. Cu această ocazie, au fost lansate volumele: „Evadare lentă. Din marea istorie mică - convorbiri” (coord. Zoltán Rostás și Irina Munteanu) și „Lucrări la zid: Viața de artist plastic în comunism și după...” (coord.Zoltán Rostás, postfață de Cosmin Năsui). Au luat cuvântul: Lucian Nastasă-Kovács, istoric / manager MACN; Cosmin Năsui, curator / istoric de artă; Marius Lazăr sociolog / profesor universitar; Zoltán Rostás, sociolog / profesor universitar și Attila Iakob, istoric / curator. Photo credit: Feleki István.