Bicentenar Carol Pop de Szathmári.
Expoziţie cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca
Vernisaj: marţi, 31 ianuarie 2012, ora 13.30

31 ianuarie - 19 februarie 2012

Evenimentul Bicentenar Carol Pop de Szathmári. Expoziţie cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca îşi propune să ofere publicului o viziune deopotrivă sintetică şi relevantă asupra operei lui Carol Pop de Szathmári, în calitatea sa de personalitate artistică polivalentă. În acest sens, lucrările din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, respectiv Scenă orientală, Portret de femeie, Cetatea Târnava, Curtea de Argeş, Biserica Stavropoleos şi Târg la Câmpulung (Muscel),surprind interesul constant al artistului pentru pictură, grafică şi acuarelă, pentru majoritatea genurilor artistice, contribuind substanţial la consacrarea peisajului ca gen artistic de sine stătător.

Valoarea deosebită a lucrărilor din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca poate fi remarcată în redarea spontană a aspectelor pitoreşti sau chiar insolite ale realităţii imediate, în capacitatea de a surprinde diferite tipologii umane şi realităţi etnografice sau geografice, precum şi în calitatea restitutivă a operei lui Carol Pop de Szathmári. Astfel, printr-o remarcabilă capacitate de sinteză evocatoare, artistul reuşeşte să ne comunice spiritul general al unei lumi trecute.

Pe lângă ipostaza sa de artist plastic, Carol Pop de Szathmári a fost şi un adevărat deschizător de drumuri în domeniul fotografiei. Ca fotograf, aşa după cum susţinea şi istoricul de artă Vasile Florea, Carol Pop de Szathmári a fost un adevărat iniţiator în plan mondial, fiind considerat primul fotoreporter de front din istorie. Valoarea operei sale fotografice va fi celebrată - graţie colaborării cu Asociaţia Artiştilor Fotografi din România - în continuarea expoziţiei Bicentenar Carol Pop de Szathmári. Expoziţie cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, printr-o a doua expoziţie, intitulată Szathmári Pap Károly - Carol Pop de Szathmári, care cuprinde aproximativ 150 de fotografii digitalizate.

În cadrul Festivalului National „Luna Fotografiei din România”, în perioada 31 ianuarie – 19 februarie 2012, la Muzeul de Arta Cluj-Napoca sunt deschise si expozitiile:   - Salonului National Fotografia Anului, editia a III-a
- Salonului National Cupa Fotocluburilor, editia a III-a