UNIVERSITATEA DE ARTĂ ȘI DESIGN CLUJ-NAPOCA (UAD), în parteneriat cu MUZEUL DE ARTĂ CLUJ-NAPOCA (MACN), are plăcerea să anunţe publicului clujean vernisajul expoziției Celebrând „Călăreț în amurg” - In memoriam Ion Andreescu, care va avea loc miercuri, 31 mai 2017, ora 17:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30).

Expoziția reunește lucrări aparținând artiștilor MARKUS LÜPERTZ, IOAN SBÂRCIU și RAMONA RAUS, care se reîntâlnesc astfel, într-un dialog pictural, în spațiul muzeului clujean, repetând o experienţă similară din anul 2007, materializată în cadrul evenimentului intitulat „Plus Zwei” de la Galeria MKM Duisburg din Germania.

Actuala expoziţie marchează ce-a de-a doua prezenţă expozițională a celebrului pictor MARKUS LÜPERTZ la Cluj, unde, tot în sălile Muzeului de Artă, expunea în anul 2005, în premieră, alături de prof. univ. dr. IOAN SBÂRCIU, în cadrul expoziţiei „Misterul prieteniei”. Acestui duo artistic inedit în spaţiul artei contemporane din România (Markus Lüpertz şi Ioan Sbârciu au expus împreună şi la Sibiu în 2007, în cadrul expoziţiei „Peisaj, Om şi Lucru. Arta care stabileşte reguli” de la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal) i se alătură acum o prezenţă artistică feminină, prin lucrările RAMONEI RAUS, lector universitar doctor în cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.

Dincolo de pasiunea pentru pictură, numitorul comun al celor trei artişti îl reprezintă, de această dată, admiraţia faţă de peisajul românesc şi faţă de arta realizată de Ion Andreescu, expoziţia Celebrând „Călăreț în amurg” - In memoriam Ion Andreescu, putând fi considerată un eveniment original pentru arta contemporană din România, atât datorită alăturării celor trei personalităţi, cât şi a dialogului compoziţional creat. În lucrarea sa intitulată „Călăreţ în amurg” (şi aflată în patrimoniul Muzeului de Artă din Cluj), Andreescu conturează imaginea urmărind nu iluzia optică desăvârşită, ci iluzia materială desăvârşită a prezenţei obiectului, îmbinând anumite elemente clasice ale viziunii sale cu accente din Chardin, Courbet, Manet, Pissarro, Van Gogh şi Cezanne, conturându-se astfel un univers original, unic. La rândul lor, cei trei protagonişti ai expoziţiei mai sus amintite, aduc un omagiu contemporan lui Ion Andreescu, viziunea fiind de această dată una aflată la graniţa dintre abstract şi figurativ, potenţând misterul dialogului şi al comunicării în perimetrul deschis al contemporaneităţii. Dialogul este cu atât mai semnificativ cu cât se realizează nu numai la nivelul comunicării între artişti, ci şi la cel al comunicării între lucrările expuse, manifestarea având loc chiar în spaţiul Galeriei Naționale a Muzeului de Artă din Cluj. Astfel contopite, tradiţie şi modernitate, istorie şi contemporaneitate, realism şi abstract, lucrările aduc un suflu proaspăt, publicul iubitor de artă fiind chemat să găsească numitorul comun al celor patru creaţii aparţinând unor generaţii și unor viziuni diferite.

Fost rector al Academiei de Artă din Düsseldorf, MARKUS LÜPERTZ aparţine unei generaţii controversate, care a făcut trecerea de la modernism la postmodernism, prin adoptarea formatelor tradiţionale picturale şi sculpturale pentru a abandona restrângerile minimaliste şi răceala conceptuală. Respectiva generaţie a dat naştere, prin referirea directă la fovişti – sub raportul culorii, şi la expresionismul german – în privinţa formei expresive, unui nou curent în arta anilor ’80: neo-expresionismul. MARKUS LÜPERTZ este autor al unei opere diverse care propune atât un imaginar estetic pictural şi sculptural ca dimensiuni ale artei vizuale, cât şi unul poetic drept artă a cuvântului.

Fost rector al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, IOAN SBÂRCIU, la rândul său, este autorul unei opere picturale complexe, adoptând în demersul său forme şi procedee noi, multiple moduri teatrale de a se înfăţişa ale imaginii pentru a reda realităţi secunde, simbolice şi spectaculare. Pornind de la o construcţie formală de factură romantică şi neoexpresionistă, IOAN SBÂRCIU urmăreşte modificările structurale ale contemporaneităţii, mizând mereu pe „tradiţia” inovaţiei şi generând noi elemente compoziţionale, tehnici şi proceduri expoziţionale.

În activitatea sa de creație artistică, RAMONA RAUS se concentrează pe felul în care artistul poate institui un raport de factură şi de intenţionalitate estetică între realitatea vizibilă, între datul vizibil imediat şi suprafaţa pictată, pe de o parte, precum şi pe interacţiunea dintre vizual şi starea psihologico–intelectivă pe care această suprafaţă o poate genera. Genul pictural peisagistic reprezintă o preocupare constantă în lucrările artistei, considerat expresie a unei luări în posesie, pasionată şi sinceră, ardentă vizual, a unui topos asumat. Dincolo de o activitate complexă în domeniul cultural și al mass-media, RAMONA RAUS se remarcă printr-o rafinată operă picturală și variată activitate academică (la UAD Cluj-Napoca, Universita degli Studi di Ferrara Italia, la Accademia Europea per le Relazioni Economiche e Culturali Roma, Italia și la Academia Liberă Kolbermoor, Germania).

Expoziţia Celebrând „Călăreț în amurg” - In memoriam Ion Andreescu va fi deschisă publicului până în data de 11 iunie 2017 și este susţinută de Festivalul Internaţional de Film Transilvania, TIFF.

CELEBRÂND „CĂLĂREȚ ÎN AMURG”. IN MEMORIAM ION ANDREESCU.

MARKUS LÜPERTZ, IOAN SBÂRCIU și RAMONA RAUS

Vernisaj: miercuri, 31 mai 2017, ora 17:00

31 MAI – 11 IUNIE 2017

Imagini de la deschiderea oficială a expoziției „Celebrând «Călăreț în amurg». In memoriam Ion Andreescu”, eveniment care avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30), în data de 31 mai 2017, cu începere de la ora 18:00, în prezența onorantă a artiștilor expozanți Markus Lüpertz, Ioan Sbârciu și Ramona Raus. Alocuțiunile inaugurale au fost rostite de prof. univ. dr. Aurel Codoban, prof. univ. dr. Ioan Sbârciu și Alexandra Sârbu, muzeograf.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 11 iunie 2017, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Mulţumiri pentru fotografii: Cristian Porumb şi István Feleki

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG!