Elena Basso-Stănescu. Grădini de lumină

Vernisaj: joi, 19 mai 2016, ora 18

19 mai - 12 iunie 2016.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, prezintă, în perioada 19 mai – 12 iunie 2016, expoziţia de artă decorativă şi creaţie vestimentară „Grădini de lumină” a artistei Elena Basso-Stănescu.

Vernisajul va avea loc joi, 19 mai 2016, ora 18:00, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, P-ţa Unirii nr. 30). 

„Grădini de lumină”, titlul expoziției personale din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, este o metaforă vizuală a întregii creații plăsmuite de Elena Basso-Stănescu, o inedită „cheie de lectură” pentru lucrările de artă decorativă și creație vestimentară. „Grădinile” imaginate sunt circumscrieri ideatice care fac multiple trimiteri la: grădinile suspendate ale Semiramidei, imaginile unui Eden terestru în viziunea „ünheimlich” a lui Bosch, grădina Maicii Domnului, spațiile îngrădite ale locuințelor tradiționale românești. Astfel de repere culturale dau un plus de consistență discursului vizual, făcându-l să fie fascinant prin bogăţia semnificaţiilor propuse. Semne, simboluri, însemnări sunt „țesute” în lucrări, ele spun o poveste universală și personală, intelectuală și emoțională. Toate elementele universului artistic compun arealul unei metaforice grădini care este imortalizată, sub formă de polaroide mentale, în lumina crepusculară încărcată cu profunde semnificații.

Metode tradiționale de țesere și brodare, „laser cut”, „digital print”-uri elaborate, suprafețe textile inovatoare, reconfigurări, contorsionări sunt câteva din tehnicile folosite pentru realizarea exponatelor. Generarea și dezvoltarea materialităților au devenit intrinsec legate de căutările artistice ale Elenei Basso-Stănescu. Fragmentarea scenelor, dezintegrarea texturilor, înnobilarea detaliilor cu aplicații fine, meticulozitatea intervențiilor dezvăluie un proces creativ complex. Aceste tehnici, atât de importante pentru „lecturarea” expoziției, sunt elemente ale unui limbaj vizual puternic și sensibil. Se generează un „haos controlat” al formelor, ideilor, emoțiilor care își au sorgintea în memoria afectivă.

Profesor al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul „Modă-Design Vestimentar”, Elena Basso-Stănescu are o vastă activitate artistică încununată cu numeroase premii. Expozițiile, proiectele personale, „fashion show”-urile, acțiunile coordonate, organizarea anuală a Galei UAD Fashion Design, „workshop”-urile, conferințele au în comun relevanța demersurilor ce deschid noi perspective, direcții, abordări în arta decorativă și în moda contemporană românească. A participat la evenimente internaționale în Paris, Miami, Düsseldorf, Florența, München, Belgrad, etc.

Proiectul „Grădini de lumină”, ca și multe altele din ultimii 20 de ani, este realizat de Elena Basso-Stanescu în colaborare cu dr. Matei Miko. Patru spații vor oferi fiecare în parte un spectacol de lumină şi culoare, care simbolizează praguri de trecere spre lumina lăuntrică.