Imagini de la vernisajul expoziției

MUZEELE PIERDUTE

12 – 22 noiembrie 2015

Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala „Tancred Bănăţeanu”

EXPOZIŢIE-PROTEST

MARCA REŢEAUA NAŢIONALĂ A MUZEELOR DIN ROMÂNIA

Peste 110 muzee din țară sunt afectate de fenomenul dramatic al retrocedărilor de sedii și colecții. Se știe faptul că orașele fără muzee sunt orașe fără identitate, fără suflet. Investițiile în muzee ar putea schimba economia creativă a unui oraș. Cheile relansării acestora sunt acum la autoritățile statului care nu au găsit sau nu au căutat suficiente soluții alternative. Până atunci, muzeele zac depozitate în lăzi, sunt exilate în apartamente de bloc sau sunt aruncate în stradă, iar colecțiile sunt uneori negociate ca în piață.

Începând cu data de 12 noiembrie 2015, în sala „Tancred Bănăţeanu” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, mai poți vedea unele opere de artă cărora, probabil mâine, nu o să le mai afli urma... Acolo mai avem ultima cheie care deschide mințile încuiate și minunile din muzee. Grigorescu, Ghiață, Bernea, Rosenthal, Biblia de la București și alte opere a 10 muzee și biblioteci din țară pot fi văzute acum sau poate nu...

O expoziţie plină de sens şi cu un mesaj tare pentru drama muzeologiei româneşti...

Din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca va figura în expunere portretul de şevalet al doctorului Adolf Grünau (1821-1860), realizat în anul 1846 de Constantin David Rosenthal (1820-1851), pictor, apărător fervent al idealurilor şi năzuinţelor naţionale, participant activ şi martir al „Revoluţiei de la 1848” din Ţările Române.

Manger-proiect: Tudor Sălăgean

Arhitect: Constantin Goagea

Curator: Dragoş Neamu

Consultant: Virgil Niţulescu

Proiect cultural finanţat cu sprijinul Asociaţiei Fondului Cultural Naţional.

Muzee participante: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă Braşov, Muzeul de Artă Galaţi, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Literaturii Române Iași, Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea.

Invitat special: Biblioteca Judeţeană Cluj-Napoca

Sursa informativă:

https://www.facebook.com/Reteaua.Muzeelor/?fref=ts