„Bienala Națională de Arhitectură”

Vernisaj: luni, 16 februarie 2015, orele 18

16 februarie - 1 martie 2015 

Începând din anul 1994, Bienala Naţionala de Arhitectură a devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale desfăşurate la nivel naţional, premiile acordate fiind deosebit de semnificative pentru recunoaşterea profesională a tuturor participanţilor: arhitecţi cu drept de semnătură, urbanişti, arhitecţi de interior, conductori arhitecţi, designeri, scenografi, restauratori, istorici şi critici de artă şi arhitectură.

Reunite sub tema Dilemele şi provocările spaţiului arhitectural (România 2013-2014), cele aproape 200 de proiecte selectate pentru a participa la bienală şi în cadrul expoziţiei de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca se încadrează în următoarele secţiuni: arhitectura locuinţei, arhitectura dotărilor comunitare, tehnologie – inovaţie – sustenabilitate, arhitectura patrimoniului cultural, arhitectura spaţiului public şi publicaţii de arhitectura. Privitor la problematicile pe care creaţiile selectate le suscită, comisarul bienalei, Prof. Dr. Arh. Sergiu Nistor, se referea la relaţia complexă care îi reuneşte pe utilizatorii, finanţatorii şi spectatorii proiectelor de arhitectură. Din perspectiva acestei relaţii, dialogul public/privat sau trecut/prezent, devine un cadru definitoriu pentru deliberările creative ale arhitecţilor.

„Bienala Naţională de Arhitectură” interoghează prin discursul său expoziţional atât în privinţa elementelor de evoluţie a unui oraş, cât şi în privinţa modalităţilor prin care se decid acţiunile privitoare la dezvoltarea sa.

Expoziţia este organizată de Uniunea Arhitecţilor din România, Filiala Cluj, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca.