O noapte la palat cu valsuri, tablouri şi ştrudel

Pentru ediţia 2014 a evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul de Artă Cluj-Napoca pregăteşte un program special intitulat „O noapte la palat cu valsuri, tablouri şi ştrudel”. Acesta îşi propune să prezinte între orele 20-1.30 o suită de activităţi cultural-educative şi de divertisment asociate palatului baroc în care muzeul funcţionează. Fost sediu al guvernatorului Transilvaniei, Palatul Bánffy este cel mai reprezentativ edificiu laic baroc al oraşului şi unul de referință pentru arhitectura de secol XVIII din Transilvania. Publicul va avea ocazia să viziteze balconul palatului, să întâlnească personaje de epocă, să danseze vals şi să participe la concursul „Cel mai bun ştrudel”.

Evenimentul este realizat în colaborare cu jurnaliştii Andi Daiszler şi Ciprian Aron. La iniţiativa acestora, balconul muzeului, recent restaurat, care în istorie a fost vizitat de împăraţii Francisc I şi Franz Jozef, va fi introdus în circuitul de vizitare pe durata sezonului cald.

Pentru reconstituirea atmosferei de epocă a palatului, cu ocazia Nopţii Muzeelor, în sala de acces spre balcon vor fi expuse portrete nobiliare, inclusiv cel al împăratului Francisc I pictat de Barabás Miklós, realizate în secolele XVIII –XIX.

Publicul va avea prilejul să danseze vals, fiind organizate cursuri pentru începători.

De asemenea, producători de ştrudel vor oferi acest produs vienez publicului, care va fi invitat să-l desemneze pe cel mai bun.

Întregul eveniment va beneficia de o animaţie în costume de epocă realizată de actorii Teatrului Naţional clujean, Ruslan Bârlea şi Alexandra Tarce.

Vor putea fi vizitate gratuit Galeria Naţională şi expoziţia Sigmar Polke.

Parteneri: Daisler Print House, Crystal Dance.

Evenimentul face parte din programul „Noaptea Muzeelor 2014. Aceeaşi noapte, scenarii diferite” coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi finanţat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Festivalul European Noaptea Muzeelor

Sâmbătă 17 mai 2014, orele 20 – 01.30