Medalion aniversar Georgeta Arămescu-Anderson (1910-1994)

23 iulie – 15 august 2010

             Medalionul aniversar Georgeta Arămescu-Anderson (1910-1994)  face parte din proiectul intitulat CENTENAR LA MUZEU 2010, dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea unor importanţi artişti români, ale căror lucrări figurează în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.  
            Georgeta Arămescu-Anderson s-a născut la 25 iulie 1910 într-o familie de intelectuali din Galaţi şi a primit o aleasă educaţie. A studiat pianul de la vârsta de şase ani, cu mama sa şi apoi cu alţi profesori. În perioada 1917-1930 urmează clasele primare şi liceul la Şcoala Ortodoxă din Galaţi, iar între anii 1930-1934 studiază dreptul la Grenoble, în Franţa, luându-şi licenţa în 1934.
           A părăsit România imediat după război, în 1944. S-a căsătorit în anul 1947 cu colonelul în rezervă Pierson Anthony Anderson şi s-a stabilit în Statele Unite la New York şi apoi la Miami. Georgeta Arămescu-Anderson a început să picteze din 1951 şi a urmat cursurile unei cunoscute şcoli de artă – Art Students` League din New York. Din 1956 a deschis expoziţii personale şi a participat la câteva importante manifestări colective alături de cunoscutul grup al «celor şase pictori abstracţionişti din Florida de Sud» şi alte grupuri. A expus la Muzeul Norton din Palm Beach, Muzeul de artă modernă din Miami, în diferite galerii de artă din Miami, Woodstock, New York, unde s-a bucurat de aprecierea criticii şi colecţionarilor. A obţinut mai multe premii şi menţiuni.
          Pictura si grafica Georgetei Arămescu-Anderson stau sub semnul predominant al expresionismului. Creaţia pictoriţei reprezintă o sinteză originală între tradiţia românească şi tendinţele moderniste din arta americană a anilor `60, între figurativ şi abstract.
         Tematica lucrărilor este inspirată din istoria şi mitologia românească, folclorul şi stilul popular tradiţional, artista, manifestând devoţiune pentru cultura de obârşie; în acelaşi timp recurge şi la semne şi simboluri aparţinând altor civilizaţii străvechi. Motivele decorative utilizate sunt cele geometrice, florale, redate semi-abstract, amintind de crestăturile în lemn, scoarţele şi costumele populare româneşti sau icoane. Cromatica vie realizată contrastant cu sublinieri de negru puternic, albastru, roşu, verde, violet sau argintiu, augmentează textura rugoasă a suprafeţei.
         Cele şase lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, semnate Georgeta Arămescu- Anderson sunt reprezentative pentru creaţia sa: Veacuri trecute, Dacia Felix, Amintiri, Compoziţie, Compoziţie cu figuri, Compoziţie cu figuri în mişcare. Sunt opere în care predomină o ritmică figurativă, tratată câteodată simultan, în care imaginea este organizată în registre verticale, având inserate pătrate şi dreptunghiuri, aidoma covoarelor maramureşene (Veacuri trecute). În lucrarea intitulată Compoziţie, datată 1968, regăsim motivul troiţei şi alte forme sculpturale având o adâncă semnificaţie spirituală. Evidente influenţe ale folclorului românesc, ca şi sentimente legate de vechea ţară a artistei, se simt în picturile Dacia FelixAmintiri. Sunt redate şi subiecte în clar registru expresionist, cu întrepătrunderi de figuri stilizate alcătuite din linii şerpuite şi contorsionate, contururi care se întretaie, se despart sau se suprapun, în care predomină griurile colorate (Compoziţie cu figuri) sau un cromatism mozaicat ţinut în raport cromatic cald-rece (Compoziţie cu figuri în mişcare).
         În cadrul expoziţiei Medalion aniversar Georgeta Arămescu-Anderson figurează şi câteva publicaţii reprezentative:  monografia lui Petru Comarnescu – Fraţii Arămescu, Catalogul expoziţiei Constantin-Ticu Arămescu (sculptură) şi Georgeta Arămescu-Anderson (pictură şi desen), Statele Unite ale Americii, septembrie 1968 - ianuarie 1969, expoziţie itinerată la Galaţi, Iaşi, Cluj şi Bucureşti,volumul autobiografic al Georgetei Arămescu-Anderson  De la Pacific la Dunăre… fraţii Arămescu,din anul 1978, alături de fotografii de familie.
Curatorul expoziţiei: muzeograf, Ana Mirea