Liviu Suhar
LECȚIE DESCHISĂ

Ovidiu PECICAN
GÂNDURI DESPRE CARNAVAL.  O PARADIGMĂ PLASTICĂ ŞI O DESCIFRARE ANTROPOLOGICĂ A LUMII

miercuri, 27 februarie 2013, ora 18


În cadrul programului „Lecţie deschisă” Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită miercuri, 27 februarie 2013, ora 18, la conferinţa GÂNDURI DESPRE CARNAVAL.  O PARADIGMĂ PLASTICĂ ŞI O DESCIFRARE ANTROPOLOGICĂ A LUMII susţinută de Ovidiu PECICAN.

De la Bruegel la Bahtin, cu o poticnire în Max Weber şi cu o reluare a parcursului în direcţia marilor economişti ai capitalului şi către cutia cu instrumente a postmodernismului, autorul clujean vă invită la un periplu agreabil, lămuritor, dar şi neliniştitor despre lumea în care trăim şi modelul sub semnul căruia ea se dezvoltă.
Opusul ordinii nu este neaparat haosul!

Ovidiu Pecican este profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. În 2008 a fost numit ambasador naţional al Anului European al Dialogului Intercultural. Este autorul mai multor scrieri istorice, de europenistică, publicistică, romane, proză scurtă, critică şi istorie literară, teatru.
Programul „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă Cluj-Napoca îşi propune să prezinte problematica specifică artelor plastice, interferenţa acestora cu celelalte arte, experienţe artistice şi cercetări recente la nivelul teoriei şi istoriei artei, publicul fiind invitat să intervină cu propriile observaţii şi întrebări referitoare la conţinutul conferinţei.

Intrarea este liberă.

EVENIMENTE DE WEEKEND LA
MUZEUL DE ARTĂ CLUJ-NAPOCA


sâmbătă, 23 februarie, 2013, între orele 15 – 22


1. NOCTURNĂ MUZEALĂ 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să luaţi parte la programul „Nocturnă muzeală” care îşi propune să ofere publicului posibilitatea de a petrece seara de sâmbătă vizitând Muzeul de Artă.
Sâmbătă, 23 februarie, 2013, între orele 15 – 22 publicul  va avea acces la următoarele expoziţii temporare:

  1. Expoziţia de sculptură Amintiri inocente a artistului Ionel Tănase;
  2. Expoziţia Lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca restaurate în anul 2012.
  3. Expoziţia de arhitectură Horia CreangăCrezul Simplităţii

 

2. EXPOZIŢIA DE MINERALE ŞI OBIECTE DECORATIVE DIN PIETRE SEMIPREŢIOASE

În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică (22 – 24 februarie), orele 10 – 19, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca va fi deschisă expoziţia de minerale şi obiecte decorative din pietre semipreţioase.
Vor fi expuse cele mai diverse minerale, obiecte decorative şi mărţişoare realizate din pietre semipreţioase.

Programe educative noi şi ghidaje gratuite
la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

           
În vederea creşterii gradului de acces la sensul şi mesajul operelor de artă şi a accentuării misiunii sale educative, Muzeul de Artă Cluj-Napoca va amplifica în anul 2013 cantitatea şi conţinutul programelor educative pentru publicul de toate nivelurile.

Pe lângă programele educative care se adresează elevilor realizate în parteneriat cu Universitatea de Artă şi Design Cluj, vor fi lansate noi programe educative destinate elevilor liceelor de artă, se va intensifica colaborarea cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj în vederea atragerii cadrelor didactice şi a elevilor din celelalte şcoli şi licee ale judeţului spre evenimentele organizate la muzeu. Continuă programul de conferinţe dedicate artelor „Lecţie deschisă”, programul „Autoportret”, dedicat întâlnirii publicului cu artişti contemporani şi s-a reluat programul de colocvii pe teme culturale „Întâlnire la muzeu”.

Pentru publicul de toate nivelurile, în afara ghidajelor curente care se realizează contra cost în Galeria Naţională, Muzeul de Artă Cluj-Napoca lansează începând cu data de 9 februarie 2013 un program de ghidaje gratuite care vor avea ca obiect Galeria Naţională şi, pentru prima dată, unele expoziţii temporare. Ghidajele sunt organizate la sfârşitul fiecărei săptămâni, în zilele de sâmbătă şi duminică, astfel:
Galeria Naţională: ora 15.
Expoziţie temporară: ora 16
Număr de locuri disponibile/ghidaj: 30.
Participanţii au obligativitatea achiziţionării unui bilet de intrare în expoziţiile pentru a căror prezentare ghidată optează. Pentru informaţii referitoare tarifele de intrare în expoziţii, se poate consulta adresa web a instituţiei: www.macluj.ro.
       
Pentru acest sfârşit de săptămână ghidajele gratuite vor fi realizate în Galeria Naţională unde sunt expuse lucrări de artă românească din secolele XVI-XX, cu opere reprezentative ale artiştilor Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza şi în expoziţia de sculptură „Amintiri inocente” a artistului Ionel Tănase.        

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este o instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

ÎNTÂLNIRE LA MUZEU

TASIN GEMIL
CĂLIN FELEZEU
Imagini despre islam

miercuri, 30 ianuarie 2013, ora 18

În cadrul programului „Întâlnire la muzeu” Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează miercuri 30 ianuarie 2013, la orele 18, colocviul cu tema „Imagini despre islam” avându-i ca invitaţi pe prof. univ. dr. Tasin Gemil şi prof. univ. dr. Călin Felezeu.

„Întâlnire la muzeu” este un program de colocvii al Muzeului de Artă Cluj-Napoca care îşi propune să promoveze instituţia muzeală ca spaţiu de dezbatere a ideilor contemporane prin invitarea unor personalităţi din varii domenii ale culturii cu care publicul poate intra într-un dialog direct.
„Imagini despre islam” îşi propune să prezinte problematica specifică spaţiului islamic în context contemporan din perspectiva a două personalităţi culturale care au o experienţă nemijlocită, la nivel înalt, cu lumea islamică: prof. univ. dr. Tasin Gemil şi prof. univ. dr. Călin Felezeu.
TASIN GEMIL este directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice, singurul Institut din România şi din ţările vecine ţării noastre unde se studiază istoria, limba, cultura, civilizaţia şi sistemele politico-economice din întregul spaţiu turcofon, din Asia Centrală, Caucaz, Crimeea şi Bazinul Volgăi. Cercetător științific la Institutul Nicolae Iorga, a fost profesor şi prorector al Universității Ovidius din Constanța. Deputat în Parlamentul României în două legislaturi, a reprezentat Comunitatea Turco-Tătară Musulmană. A fost ambasador al României în Azerbaijan și Turkmenistan.
CĂLIN FELEZEU este Decan al Facultății de Psihologie și Stiințele Educației (Universitatea Babeș-Bolyai), Vicepreşedinte al Asociației Profesorilor de istorie din România (APIR) și Președintele Consiliului Științific al Institutului de Turcologie și Studii Central Asiatice. Doctor în Istorie universală, Istoria Imperiului Otoman, a ocupat, în perioada 2005-2007, funcția de Director Adjunct al Institutului Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul. Ca autor, a publicat 13 cărți și 50 de articole științifice.

Moderatorul întâlnirii: Călin Stegerean.

Emil Dobriban
LECȚIE DESCHISĂ

EMIL DOBRIBAN
Land-Art în Japonia

joi, 24 ianuarie 2013, ora 18

În cadrul programului „Lecţie deschisă” Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită joi, 24 ianuarie 2013, ora 18, la conferinţa „Land-Art în Japonia” susţinută de artistul plastic Emil Dobriban.

Conferinţa are ca subiect prezentarea celei de a 15-a ediţii, din luna octombie 2012, a taberei de land-art Abiko Open Air Art Exhibition, în Japonia, la care a participat şi artistul Emil Dobriban. În Japonia au avut loc, încă din anii 50, prin gruparea Gutay, primele manifestări ale land-art-ului ca mişcare artistică independentă axată pe relaţia artist-natură-societate. Emil Dobriban este conferenţiar universitar la Universitatea de Artă şi Design Cluj şi organizatorul primei tabere de land-art din Transilvania, în anul 2006.

Programul „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă Cluj-Napoca îşi propune să prezinte problematica specifică artelor plastice, interferenţa acestora cu celelalte arte, experienţe artistice şi cercetări recente la nivelul teoriei şi istoriei artei, publicul fiind invitat să intervină cu propriile observaţii şi întrebări referitoare la conţinutul conferinţei.

Intrarea este liberă.



ciprian muresan
LECȚIE DESCHISĂ

Ciprian Mureşan – Unelte de atelier

miercuri, 12 decembrie 2012, ora 18

În cadrul programului „Lecţie deschisă” Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită miercuri, 12 decembrie 2012, ora 18, la conferinţa cu titlul „Unelte de atelier” susţinută de Ciprian Mureşan.

Ciprian Mureşan este unul dintre cei mai vizibili artişti români în mediile artistice internaţionale, cu participări în expoziţii la Bienala de la Veneţia, MOMA San Francisco, Tate Modern Londra, Műcsarnok Budapesta, Bienala tinerilor artişti de la Moscova, Paris, Milano etc. Recent, a deschis la Muzeul de Artă Cluj-Napoca expoziţia „Greutăţi inerte” care poate fi vizitată până în data de 13 ianuarie 2013.
În cadrul conferinţei „Unelte de atelier” Ciprian Mureşan îşi va prezenta propria operă dintr-o perspectivă de atelier, cu referiri ilustrate la teme şi cicluri de lucrări, la mijloacele artistice folosite, la călătoriile ocazionate de expoziţiile sale şi experienţa dobândită în mediile artistice internaţionale.

Programul „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă Cluj-Napoca îşi propune să prezinte problematica specifică artelor plastice, interferenţa acestora cu celelalte arte, experienţe artistice şi cercetări recente la nivelul teoriei şi istoriei artei, publicul fiind invitat să intervină cu propriile observaţii şi întrebări referitoare la conţinutul conferinţei.

Intrarea este liberă.

LECȚIE DESCHISĂ


sâmbătă, 24 noiembrie 2012, ora 11


            Muzeul de Artă din Cluj-Napoca vă invită sâmbătă, 24 noiembrie, 2012, ora 11, la conferinţa susţinută de artiştii Ioana Şetran, Cristina Popescu Russu, Gherghina Costea (UAP Bucureşti), Arina Ailincăi şi Emilia Chirilă (UAP Cluj) membri ai Academiei Internaţionale de Ceramică de la Geneva.
             Prezentată în cadrul programului „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă, conferinţa va avea ca subiect “artele focului”, ceramica şi sticla, ca domenii de sinteză ale artelor vizuale, exemplificate prin expoziţiile de ceramică organizate la galeria Galateea din Bucureşti, prima galerie de ceramică din ţară.
 Programul „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă Cluj-Napoca îşi propune să aducă în atenţia marelui public, sub forma unor conferinţe, problematica specifică artelor plastice, interferenţa acestora cu celelalte arte, experienţe artistice şi cercetări recente la nivelul teoriei şi istoriei artei.

Intrarea este liberă.

Oana Pop - Lectie deschisa
LECȚIE DESCHISĂ

OANA POP
Contemporani cu zorile omenirii

miercuri, 31 octombrie 2012, ora 18


În cadrul programului „Lecţie deschisă”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită miercuri, 31 octombrie 2012, ora 18, la conferinţa cu titlul „Contemporani cu zorile omenirii”, susţinută de Oana Pop.

Artist plastic şi profesor de fotografie, Oana Pop a întreprins în perioada decembrie 2010 – ianuarie-2011 o călătorie în Africa, cunoscând, printre altele, viaţa triburilor de pe Valea Omo din Etiopia. Documentată cu mii de fotografii, această experienţă majoră în biografia artistei, urmează să fie împărtăşită acum publicului dintr-o perspectivă artistică, alături de o selecţie a imaginilor realizate. „Fotografiile mele – spune Oana Pop- sunt simple şi sincere mărturii, realizate în ziua de azi despre ziua de ieri, arătând o lume care stă nemişcată, încremenită, parcă tocmai pentru a ne fi martor viu al momentului naşterii civilizaţiilor planetei Pământ”.
Programul „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă Cluj-Napoca îşi propune să aducă în atenţia marelui public, sub forma unor conferinţe, problematica specifică artelor plastice, interferenţa acestora cu celelalte arte, experienţe artistice şi cercetări recente la nivelul teoriei şi istoriei artei.

Intrarea este liberă.

NOCTURNĂ MUZEALĂ 

sâmbătă, 29 septembrie 2012, între orele 18-22


Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să luaţi parte la programul „Nocturnă muzeală” care îşi propune să ofere publicului posibilitatea de a petrece seara de sâmbătă, 28 iulie 2012, vizitând Muzeul de Artă, cu acces gratuit, între orele 18-22.

Sâmbătă, 25 august, 2012, publicul  va avea acces la următoarele expoziţii temporare:

- Expoziţia de grafică a Asociaţiei Artiştilor Graficieni Ajtósi Dürer (GADE) din Debreţin;
- Expoziţia de pictură şi artă video, Despre absenţă şi prezenţă, a artistului Adrian Scicluna;
- Expoziţia „Iubiri uitate” a artistului Sam Havadtoy.

Programul are ca scop stimularea interesului pentru instituţia muzeală şi răspunde principiului accesului liber la cultură.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este o instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

NOCTURNĂ MUZEALĂ 

sâmbătă, 25 august 2012, între orele 18-22


Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să luaţi parte la programul „Nocturnă muzeală” care îşi propune să ofere publicului posibilitatea de a petrece seara de sâmbătă, 28 iulie 2012, vizitând Muzeul de Artă, cu acces gratuit, între orele 18-22.

Sâmbătă, 25 august, 2012, publicul  va avea acces la următoarele expoziţii temporare:
- Expoziţia retrospectivă de sculptură, ceramică şi plastică mică „Centenar Benczédi Sándor (1912-1998)”;
- Expoziţia „Critica pudorii. Nudul în colecţiile de pictură şi sculptură ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Programul are ca scop stimularea interesului pentru instituţia muzeală şi răspunde principiului accesului liber la cultură.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este o instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

NOCTURNĂ MUZEALĂ 

sâmbătă, 28 iulie 2012, între orele 18-22


Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să luaţi parte la programul „Nocturnă muzeală” care îşi propune să ofere publicului posibilitatea de a petrece seara de sâmbătă, 28 iulie 2012, vizitând Muzeul de Artă, cu acces gratuit, între orele 18-22.

Cu acestă ocazie va avea loc vernisajul expoziţiei „Critica pudorii. Nudul în colecţiile de pictură şi sculptură ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca”, care reuneşte lucrări semnate de: Bene Iosif, Aurel Ciupe, Valentin Codoiu, Lucia Cosmescu, Ion Gheorghiu, Iosif  Iser, Iosif Iliu, Klein Iosif, Tasso Marchini, Maxy Max Hermann, Sabin Nemeş, Theodor Palady, Andonis Papadopoulos, Perlrott Csaba Vilmos, Camil Ressu, Szolnay Sandor, Nicolae Tonitza, Widmann Walther Rudolf, Lotz Karoly, Marko Karoly, Varotari Alessandro, Gheorghe Anghel, Constantin Baraschi, Eugen Gocan, Korondi Eugen, Kosa Huba Ferencz, Romul Ladea, Lowith Egon Marc, Mattis Teutsch Hans, Ionel Tănase, Szervatiusz Jeno, Walner Gunther.

Vor putea fi vizitate şi expoziţiile temporare:
- Expoziţia de pictură Constantin Blendea (1929-2012)
- Expoziţia „Muzeul păpuşilor”.

Programul are ca scop stimularea interesului pentru instituţia muzeală şi răspunde principiului accesului liber la cultură.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este o instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

NOCTURNĂ MUZEALĂ 

sâmbătă, 30 iunie 2012, între orele 18-22


Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să luaţi parte la programul „Nocturnă muzeală” care îşi propune să ofere publicului posibilitatea de a petrece seara de sâmbătă vizitând Muzeul de Artă, cu acces gratuit, între orele 18 – 22.
Sâmbătă, 30 iunie, 2012, publicul  va avea acces la expoziţiile temporare recent deschise:
- Expoziţia de pictură Constantin Blendea (1929-2012)
- Expoziţia Victor Vasarely (1908-1997)
- Expoziţia de scenografie „Spaţii imaginate” a artistului - Helmut Stürmer
- Expoziţia „Muzeul păpuşilor”.

Programul are ca scop stimularea interesului pentru instituţia muzeală şi răspunde principiului accesului liber la cultură.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca este o instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

„Lecţie deschisă”
la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Belu-Simion Făinaru.
„Bienala Mediteraneană de Artă Contemporană din Israel – 2010”


vineri, 1 iunie 2012, orele 16

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită vineri, 1 iunie, 2012, orele 16, în cadrul programului „Lecţie deschisă” la conferinţa cu titlul „Bienala Mediteraneană de Artă Contemporană din Israel – 2010”  susţinută de Belu-Simion Făinaru.

Conferinţa va prezenta prima Bienală Mediteraneană de Artă Contemporană din Israel organizată de Belu-Simion Făinaru în anul 2010 la Haifa. Concepută ca platformă alternativă la arta globală actuală, bienala a oferit posibilitatea exprimării unor idei şi sugestii care provin din diverse areale culturale cu specific local în spaţiul insolit oferit de organizatori într-o serie de containere de trasport asamblate în portul Haifa.

Născut în anul 1959 în România, Belu-Simion Făinaru trăieşte şi lucrează la Haifa în Israel şi la Antwerpen în Belgia. A studiat artele plastice şi filosofia la Haifa University având studii ulterioare de artă la Universitatea din Chicago, Academia Domus, Milano şi la Academia Regală de Artă din Bruxelles.
Lucrările sale au fost expuse la Documenta de la Kassel (1992), la Bienala de la Veneţia (1993), la Bienala Sonsbeek din Olanda, la Bienala de la Havana (2006) şi în expoziţiile personale realizate la Israel Museum, Jerusalem, S.M.A.K. Museum, Ghent, MHKA, Antwerpen, Lehmbruck Museum şi Saitama Museum, Japonia.
Este profesor invitat la universităţi din Israel, Belgia şi Japonia iar din anul 2010 este directorul artistic şi curatorul Bienalei Mediteraneene de Artă Contemporană din Israel.

La Cluj-Napoca a avut o expoziţie personală în lunile februarie-aprilie 2012 la Galeria Plan B şi participă la expoziţia de grup din Israel „Obiecte/Subiecte” care se va deschide în data de 31 mai la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Programul „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă Cluj-Napoca îşi propune să facă cunoscută marelui public problematica specifică domeniului artelor plastice, interferenţa acestora cu celelalte arte, ultimele cercetări în domeniul teoriei artei în prezentarea unor personalităţi de prestigiu din România şi din alte ţări ale lumii.
Sensul acestui program este stimularea interesului publicului pentru zona artelor plastice, înţelegerea şi aprecierea sporită a operelor de artă, atragerea publicului către programele expoziţionale ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
Intrarea este liberă.

Parteneri:

  • Ambasada Israelului în România       
  • Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca
  • SC Ancormedia SRL

Parteneri media: Radio Cluj, TVR Cluj, Zile şi Nopţi, Gazeta de Cluj, Tele Europa Nova, Făclia, Szabadság, Krónika, Art Act Magazine, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Ce facem diseară?, Radio Renaşterea, Welcome2cluj.

Director,
Călin Stegerean

"O noapte in balconul Bánffy"

sâmbătă, 19 mai 2012, orele 20-01

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie culturală aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită sâmbătă, 19 mai 2012, între orele 20 şi 01, cu ocazia Festivalului European Noaptea Muzeelor, să luaţi parte la un program special care include, pe lângă vizionarea expoziţiilor temporare ale muzeului, şi o vizită specială în balconul palatului Bánffy, sediu al muzeului.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca oferă publicului, în cadrul programului special intitulat Un obiect, o poveste…, iniţiat de Festivalul European Noaptea Muzeelor din acest an, posibilitatea de a viziona una dintre cele mai spectaculoase scene arhitecturale ale Palatului Bánffy: balconul faţadei principale, restaurat recent cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Programul iconografic al balconului de la faţada palatului reflectă o dublă preocupare din partea contelui Bánffy György, care a căutat potrivit spiritul iluminist al vremii să îmbine subtilitatea simbolurilor celor patru elemente primordiale cu limbajul laic, chemat să transmită ample semnificaţii culturale. Este locul din care s-au adresat clujenilor împăraţii Francisc I al Austriei şi Franz Joseph (împreună cu împărăteasa Elisabeta, cunoscută sub numele de Sissi) precum şi dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu.

Publicul va fi „acompaniat” de portretul contelui Bánffy György, primul proprietar al palatului (construcţia s-a încheiat în anul 1785), evocat datorită unui splendid tablou de epocă realizat de pictorul austriac Georg Johann Weikert. Atât portretul, expus acum pentru prima dată cât şi textul explicativ, care vor fi prezente în balconul Muzeului de Artă vor oferi o imagine asupra bogăţiei culturale a trecutului fiind, totodată, o invitaţie de a regăsi spiritul altor vremuri.

În cadrul programului din acest an publicul vizitator se va putea bucura nu numai de opere deja “clasate” ale patrimoniului naţional, ci este invitat să cunoască Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi în calitatea sa de platformă de exprimare a artei contemporane româneşti. De aceea, graţie colaborării cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNA), cu unii dintre cei mai apreciaţi curatori cum sunt Liviana Dan (Muzeul Naţional Brukhental) sau Dan Popescu (Galeria H’Art), publicul se va bucura şi de spectacolul provocator al artei contemporane prezentă în expoziţiile UNARTE ’012 şi, respectiv, Anca Mureşan Cum stau lucrurile. .

„Lecţie deschisă”
la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Ruxandra DEMETRESCU
Adrian GUȚĂ
„Despre pictură, la timpul prezent”


vineri, 4 mai 2012, orele 11-14


Vineri, 4 mai a.c. în cadrul programului „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, sub genericul „Despre pictură, la timpul prezent” vor avea loc conferinţe ale unor cadre didactice de la Departamentul de istoria artei al aceleiaşi universităţi. Astfel, doamna prof. univ. Ruxandra Demetrescu va susţine conferinţa „Pictura ca modalitate de cunoaştere” iar domnul conf. univ. Adrian Guţă va susţine conferinţa „Pictura astăzi: fragmente de «peisaj» bucureştean”. Conferinţele vor fi urmate de discuţii.
Programul acestui eveniment este cuprins între orele 11-14 cu o pauză între orele 12 – 12.30.

           
Parteneri:
Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, Comunitatea Evreilor Cluj, Hotel Transilvania, S.C. Ancormedia S.R.L.

Parteneri media:
Radio Cluj, TVR Cluj, Zile şi Nopţi, Gazeta de Cluj, Tele Europa Nova, Făclia, Szabadság, Krónika, Art Act Magazine, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Ce facem diseară?, Radio Renaşterea, Welcome2cluj.

Liviana Dan
„Lecţie deschisă”
Liviana Dan
„BRUKENTHAL CONTEMPORARY”


joi 26 aprilie 2012, orele 18

Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal este una din cele mai active din România sub aspectul cercetării şi prezentări sub formă de expoziţii, conferinţe, dezbateri a fenomenului artei contemporane româneşti şi internaţionale. Curatorii galeriei, Liviana Dan şi Anca Mihuleţ, au realizat un program coerent şi constant, pe parcursul căruia creaţia artiştilor contemporani a fost integrată din punct de vedere critic într-o paletă de platforme cu corespondenţe în ambianţa specifică internaţională. Conţinutul conferinţei este legat de felul în care „moştenirea” baronului Brukenthal, unul din primii colecţionari de artă din lumea modernă, este continuată în programul de artă contemporană al Muzeului Brukenthal.

Liviana Dan este critic şi istoric de artă şi curator la Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. A studiat istoria şi teoria artei la Bucureşti, Praga şi Viena. În calitate de curator, a organizat numeroase expoziţii şi prezentări de artă în România şi în străinătate. A publicat studii şi articole de artă în diferite cataloage de expoziţii, ziare şi reviste culturale precum Idea –Art and Society; Euphorion, Artelier; Architext design, Revista 22, Dilema, Observatorul Cultural, Secolul 21.

Programul „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă Cluj-Napoca îşi propune să facă cunoscută marelui public problematica specifică domeniului artelor plastice, interferenţa acestora cu celelalte arte, ultimele cercetări în domeniul teoriei artei în prezentarea unor personalităţi de prestigiu din România şi din alte ţări ale lumii.

Sensul acestui program este stimularea interesului publicului pentru zona artelor plastice, înţelegerea şi aprecierea sporită a operelor de artă, atragerea publicului către programele expoziţionale ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Intrarea este liberă.

Partenerii programului „Lecţie deschisă”:
Hotel Transilvania
SC Ancormedia SRL

Parteneri media: Radio Cluj, TVR Cluj, Zile şi Nopţi, Gazeta de Cluj, Tele Europa Nova, Făclia, Szabadság, Krónika, Art Act Magazine, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Ce facem diseară?, Radio Renaşterea, Observator cultural, Welcome2cluj.

Marilena Preda Sanc
„Autoportret Marilena Preda Sânc”

duminică 18 martie 2012, intre orele 11-14

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj vă invită duminică 18 martie 2012 orele 11-14 în cadrul programului „Autoportret”  la o întâlnire cu artista Marilena Preda Sânc, autoarea expoziţiei „Libertate în labirint”.

„Autoportret” este un program adiacent programelor expoziţionale ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi oferă artiştilor plastici posibilitatea de a intra în dialog cu publicul pentru a-şi prezenta punctul de vedere legat de propria operă, de a prezenta aspecte complementare ale activităţii lor artistice şi a lua cunoştinţă nemijlocit de nivelul de receptate a creaţiei lor. Publicului i se oferă accesul la o imagine de „culise” a creatorilor operelor de artă, la o înţelegerea superioară a procesului creativ şi a constituirii operei de artă.

„Lecţie deschisă”
Marius Georgescu
„Corpurile Numerelor”


sâmbătă 3 martie 2012, orele 11

În cadrul programului „Lecţie deschisă” Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită sâmbătă 3 martie, 2012, orele 11 la conferinţa cu titlul „Corpurile Numerelor” susţinută de Marius Georgescu.

Conferinţa abordează conceptul de Număr ca principiu  care stă la baza alcătuirii lumii în care trăim. Din această perspectivă  Numărul este  elementul de coerenţa într-un univers în continuă devenire, fiind responsabil de procesele care conduc la geneza şi la structurarea formei în special dar şi a cunoaşterii în general.
Pornind de la aceste premise Marius Georgescu descrie un demers de cercetare specific în cele din urmă artelor vizuale, rezultatul concret fiind oferit de o serie de lucrări plastice a căror poetică se construieşte pe baza aprofundării unui ideal de raportare la univers, acela al purităţii numerelor.

Programul „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă Cluj-Napoca îşi propune să facă cunoscută marelui public problematica specifică domeniului artelor plastice, interferenţa acestora cu celelalte arte, ultimele cercetări în domeniul teoriei artei în prezentarea unor personalităţi de prestigiu din România şi din alte ţări ale lumii.

Sensul acestui program este stimularea interesului publicului pentru zona artelor plastice, înţelegerea şi aprecierea sporită a operelor de artă, atragerea publicului către programele expoziţionale ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Intrarea este liberă.

Partenerii programului „Lecţie deschisă”:
City Plaza
SC Ancormedia SRL

„Lecţie deschisă”
Mircea Muthu
„Mutaţii în percepţia imaginarului artistic”


joi 16 februarie 2012, orele 18

În cadrul programului „Lecţie deschisă” Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi 16 februarie 2012, orele 18 la conferinţa cu titlul „Mutaţii în percepţia imaginarului artistic” susţinută de prof. univ. Mircea Muthu.

Mircea Muthu este profesor universitar la Facultatea de Litere din Cluj şi unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi eseişti, critici şi istorici literari din România.

Programul „Lecţie deschisă” al Muzeului de Artă Cluj-Napoca îşi propune să facă cunoscută marelui public problematica specifică domeniului artelor plastice, interferenţa acestora cu celelalte arte, ultimele cercetări în domeniul teoriei artei în prezentarea unor personalităţi de prestigiu din România şi din alte ţări ale lumii.

Sensul acestui program este stimularea interesului publicului pentru zona artelor plastice, înţelegerea şi aprecierea sporită a operelor de artă, atragerea publicului către programele expoziţionale ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Intrarea este liberă.

Partenerii programului „Lecţie deschisă”:
City Plaza
SC Ancormedia SRL

Parteneri media:
Radio Cluj, TVR Cluj, Zile şi Nopţi, Gazeta de Cluj, Tele Europa Nova, Făclia, Szabadság, Krónika, Art Act Magazine, Ce facem diseară?, Radio Renaşterea, Observator cultural.

„Ţara lui Caragiale”

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj şi Radio România Cluj vă invită vineri 10 februarie, ora 15.00, în Sala Tonitza a Muzeul de Artă Cluj-Napoca la o primă audiţie cu public din cadrul proiectul „Ţara lui Caragiale”, a cărui lansare în ţară va avea loc cu această ocazie, după premiera din Capitală din 30 ianuarie a.c.

„Ţara lui Caragiale”, având subtitlul „Schiţe contemporane despre întâmplări trecute... sau invers!?” este un spectacol radiofonic produs de Teatrul Naţional Radiofonic în colaborare cu Radio România Cluj. Textele din schiţele Articolul 214, Situaţiune şi Justiţie sunt interpretate de actorii Teatrului Naţional din Cluj: Melania Ursu, Cornel Răileanu, Petre Băcioiu, Anca Hanu, Ruslan Bârlea, conduşi de autorul proiectului, regizorul Mihai Lungeanu. Audiţia e urmată de un dialog liber cu actorii şi regizorul spectacolului.
Evenimentul face parte din manifestările dedicate „Anului Caragiale” la împlinirea a 160 de ani de la naşterea şi 100 de ani de la dispariţia marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale

Erwin Kessler
Momente ale artei contemporane românești
ROSTOPASCA