INCOGNITO...

Cabinet de colecționar este o idee expozițională care sugerează că unul din atributele Muzeului poate fi investigarea artei cu discreție ascunsă sub cheia colecționarilor. E un fel de prospectare a vecinătăților susceptibile să ascundă comori. Muzeele însele s-au născut în urma efortului asiduu al marilor colecționari care au grupat în locuri „dedicate” ceea ce era susceptibil de a fi însușit ca valoare. Aceste valori alcătuiesc un „patrimoniu virtual”, ne-muzeificat și, printr-o viziune auctorială proprie, exprimă o entitatea discretă, ca parte a unui ansamblu colectiv.

Cum ar suna muzica dacă ai degusta-o mereu singur? Ce-ai putea face cu un tablou, contemplându-l invariabil singur, amenințat de cecitate gestual-interpretativă? Ce-ar fi să mergi la Muzeu să-l vezi pe „Spoerri” însoțit, „incognito”, de colecționar?! Ai putea dialoga cu el virtual, dacă... ai afla cu cine stai de vorbă! Află! Din când în când, itinerarii secrete aduc în proximitatea marilor colecții publice părți ale unor colecții private care pun alături trăirile, viziunile subiective ale iubitorilor de artă cu ansamblurile omogenizate pe criterii muzeale ale societății.

O dialectică sui generis „general-particular” și invers, ca leagăn al valorii. A potrivi într-un context public părți „sustrase” dintr-o colecție privată poate oferi șansa unei noi expresii a artei muzeale, poate deschide noi căi de interpretare sau lectura inedită a lumii operelor de artă. Un „extract de consum” cultural insolit! Astfel, bogăția semnificativă a unei case, rafinamentul intelectual al proprietarului, calmul domestic al unor interioare private mută periodic cheia retorică în altă ambianță și poate dezvălui surprinzătoarele aventuri intelectuale ale unor colecționari, poate adăuga lumini noi și îmbogăți în semnificații creația și seducătoarele ei căi de interpretare.

„Cabinet de colecționar”, datorită interesului înțelept al Muzeului de Artă, dă șansa unui dialog nou public-privat și oferă posibilitatea unei duble afirmări cu reverberații culturale atât a instituției muzeale, cât și a surprinzătoarei afabilități meritocrate a proprietății private din care s-a născut aceasta.

Vasile Radu, curatorul expoziției

 

Daniel Spoerri s-a născut la Galaţi la 27 martie 1930 (fiul lui Isaac Feinstein - misionar al Bisericii Luterane norvegiene şi al Lydiei Feinstein-Spoerri). În 1942, mama cu cei 5 fraţi pleacă la Zürich; copii adoptă numele mamei. Din 1949 Spoerri începe să facă studii de dans, la Zürich, apoi la Paris, unde primeşte o bursă (1954-1957, prim-balerin la Teatrul din Berna). În 1959, la Paris, Daniel Spoerri se împrieteneşte cu Marcel Duchamp, Man Ray şi Robert Filliou şi se alătură grupării Noul Realism. Tot aici va pune bazele Editurii MAT (care va multiplica şi va comercializa operele prietenilor săi artişti) şi expune primele „tablouri-capcană” la „Festival d’art d’avantgarde”, Palais des Expositions de la Porte de Versailles. În 1962, publică „Topographie anecdotée du hasard” [An Anecdoted Topography of Chance]. Se impune în istoria artei prin introducerea şi dezvoltarea ideii de ”Eat Art”. Întors de la insula grecească Symi, Daniel Spoerri se stabileşte la Düsseldorf, unde, la 18 iunie 1968, deschide ”Eat Art Galerie” în Restaurant Spoerri; aici îşi expune propriile opere şi pe cele ale prietenilor săi. Din 1977 în 1982 este profesor la Şcoala de Artă şi Design din Köln, unde ţine prelegeri asupra istoriei artei, din perspectivă proprie. Din 1983 este profesor şi, mai târziu, preşedinte al Academiei de Artă din München (împreună cu studenţii, realizează numeroase proiecte artistice, denumindu-le „banchete”), funcţie la care renunţă în 1989 pentru a se dedica în întregime artei. Între altele, realizează scenografia mai multor piese de teatru şi regizează o serie de filme. Din 1990 trăieşte în Franţa şi Italia, la Seggiamo, unde în 1997 pune bazele fundaţiei „Hic terminus haeret - Il Giardino di Daniel Spoerri”. În 2009, cumpără un domeniu în satul Hadersdorf am Kamp, lângă Krems, unde Daniel Spoerri deschide un „Restaurant Spoerri” şi o întreprindere de stocare a artei „Kunst-Staulager”, cu scopul de a expune operele lui şi pe cele ale altor artişti cu care s-a intersectat de-a lungul existenţei sale. În peste 50 de ani de carieră artistică, realizează expoziţii personale şi participă la numeroase expoziţii colective în Franţa, Elveţia, Germania, SUA, Italia, Danemarca, Japonia, Finlanda, Spania, Austria. Această expoziţie este prima care prezintă arta lui Daniel Spoerri în România.

Curator: Vasile Radu

Asistent curator: Silvia Suciu

Comisar de expoziție: Alexandra Sârbu

CABINET DE COLECȚIONAR. DANIEL SPOERRI.

„Partea din spate a Păsării Paradisului. Mănâncă arta!”

Vernisaj: joi, 16 februarie 2017, ora 18:00

16 februarie – 19 martie 2017

Imagini de la vernisajul expoziţiei „Daniel Spoerri: Partea din spate a Păsării Paradisului. Mănâncă arta!”, reunită sub titlul generic „Cabinet de colecţionar”. Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca în data de 16 februarie 2017, cu începere de la ora 18:00, în prezenţa domnului Vasile Radu, istoric şi critic de artă, curatorul expoziţiei şi a doamnelor Silvia Suciu, asistent curator şi Alexandra Sârbu, comisar de expoziţie.

Expoziţia rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 19 martie 2017, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

 

Pe întreaga perioadă a expoziției Daniel Spoeri „Partea din spate a Pasării Paradisului. Mănâncă arta!” vor fi organizate ghidaje în limba română, în regim gratuit, cu începere de la ora 12:00, în zilele de sâmbătă și duminică, potrivit următorului calendar: 18 februarie, 19 februarie, 4 martie, 5 martie, 11 martie, 12 martie, 18 martie, 19 martie. Durata ghidajului: 30-40 de minute.

CABINET DE COLECȚIONAR. DANIEL SPOERRI.

„Partea din FAŢĂ a Păsării Paradisului. Mănâncă arta!”

Discuție cu publicul

SÂMBĂTĂ, 18 MARTIE 2017, ORA 12:00