Lansare de carte: CLAUDE CARNOOUH. Pentru o genealogie a globalizării

joi, 8 decembrie 2016, ora 18

Sala Tonitza

Antropologul francez CLAUDE CARNOOUH, cu o nouă  carte şi o nouă provocare

Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critic-filosofice ale unui sceptic în acţiune

Invitaţi:   Prof. Univ. Dr. Aurel Codoban si Prof. Univ. Dr. Michael Shafir

Moderator: Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca

Alexandria Publishing House, 2016

La aproape un an de la ultima întâlnire cu prietenii și cititorii săi din Cluj, antropologul francez Claude Karnoouh vă provoacă, de această dată, la o dezbatere incomodă pe marginea unei genealogii a globalizării, cu prilejul lansării volumului de eseuri „Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critic-filosofice ale unui sceptic în acțiune” (apărut la Alexandria Publishing House în octombrie 2016).

Claude Karnoouh s-a născut în martie 1940 la Paris, unde și-a finalizat și studiile superioare. În intervalul 1959 - 1965 a urmat studii de științe (fizică și chimie) la Sorbona, iar ulterior a realizat studii de științe umane (filosofie, antropologie socială, sociologie și lingvistică) la Universitatea Paris X Nanterre (1966 - 1969). Începând din anul 1970 este membru al Centrului Național de cercetare științifică (CNRS) și a predat, de asemenea, la Universitatea Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlostville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta). În anul 1973 a întreprins mai multe anchete de etnografie și folclor în satul Breb din Maramureș. Claude Karnoouh a fost profesor invitat al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj (1991-2002), unde a susținut un curs despre aspecte ale modernității târzii în postcomunism, îmbinând diverse abordări (politice, culturale, economice). A publicat șase cărți și peste o suta de articole și eseuri de antropologie culturală și politică, filosofia culturii și filosofie politică.

Volumul „Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critico-filosofice ale unui sceptic în acțiune” face parte din Colecția Gândește a Alexandria Publishing House și se bucură de o prefață semnată de Adrian-Paul Iliescu, profesor doctor la Facultatea de Filozofie (Bucureşti), şeful catedrei de Filosofie politică și morală. Tot la Alexandria Publishing House, în 2014, a mai apărut și volumul ”Raport asupra postcomunismului”, volum prefațat de Prof. Univ. Dr. Aurel T. Codoban.

Secvenţe surprinse la lansarea de carte „Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critic-filosofice ale unui sceptic în acţiune” a antropologului francez Claude Karnoouh. Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Tonitza a Muzeului de Artă Cluj-Napoca în data de 8 decembrie 2016, cu începere de la ora 18:00. Au luat cuvântul : prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács (managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Michael Shafir,  prof. univ. dr. Aurel Codoban, precum și autorul volumului.