Lansare de carte MONDO CANE, Emil Dobriban

Miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 16

 

Invitaţi: Acad. Kántor Lajos, Emil Dobriban, Dr. Dan Breaz

Moderator: Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, managel al Muzeului de Artă Cluj-Napoca

Avem plăcerea de a vă invita la lansarea cărţii „Mondo Cane. Pictură, obiect, instalaţie”. Autori: Dan Breaz, Emil Dobriban
Editura Tact, 2016.

Lansarea de carte-catalog expoziţional (volum trilingv în română, engleză şi maghiară) este un eveniment complementar expoziţiei „Mondo Cane”. Conf. Univ. Dr. Emil Dobriban este cadru universitar la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, unde a absolvit în anul 1988 ca şef de promoţie la secţia Pictură. Începând din 1990 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Pictură, iar din 1997 este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Maghiari din România. Emil Dobriban s-a exprimat în medii artistice precum pictură, grafică, mail-art şi land-art. Volumul îşi propune o prezentare a celei mai recente perioade din creaţia artistului, dar şi o prezentare de ansamblu a creaţiei sale. Cartea redă, dintr-o perspectivă sincronică, evoluţia operei sale, stabilind analogii şi schimbări semnificative prin comparaţie cu actualitatea creaţiei artistului.

În una dintre cele mai recente serii de lucrări alb-negru, Emil Dobriban traduce fascinaţia privirii umane într-un nou limbaj. De aceea, artistul pare să-l explice pe omul „alb” câinelui „negru”. Scene cu totul inteligibile pentru privirea umană sunt revăzute de către artist cu un ochi străin, transpunându-le într-un limbaj eliptic-sugestiv, asemănător radiografiilor medicale. Una dintre ideile recurente în cadrul cărţii-catalog expoziţional „Mondo Cane. Pictură, obiect, instalaţie” este aceea că tablourile recente din creaţia artistului demonstrează caracterul versatil al picturii sale, care poate fi deopotrivă un proiect de performance, de land-art sau o rezultantă a acestora. În mod similar, Mondo Cane poate fi o metaforă artistică pentru ceea ce este diferit de natura umană sau poate trimite pur şi simplu la un dublu al omului, sugerând versatilitatea formelor în care ne aşteptăm să se întrupeze umanul.

 Volumul conţine un capitol introductiv semnat de Dr. Dan Breaz şi un capitol Curriculum vitae, care pune în evidenţă activitatea artistică a lui Emil Dobriban. Urmează o secţiune cu texte critice semnate de Gheorghe Buş, Kántor Lajos, Maria Zintz, Jakabovits Márta, Dorel Găină, Mircea Ţoca, Németh Júlia, Józsa István, Pogány Gábor, Mario de Fillipis, Pietro Chegai, Negoiţă Lăptoiu, Gheorghe Vida, Ştefan Angi, Adrian Guţă, Cristina Bursuc, Betsy Tylor Bell şi Mirko Konrad.

 Reproducerile lucrărilor alb-negru şi color sunt însoţite de un bogat material documentar şi de texte care explicitează resorturile creaţiei artistului. Volumul se încheie cu o secţiune care conţine reproduceri ale unor obiecte-proiect pentru lucrări de land-art, însoţite, de asemenea de explicaţii utile şi de imagini ale unor detalii relevate pentru geneza acestor creaţii.

 Imagini de la lansarea catalogului expoziției Mondo Cane, cu lucrări ale artistului clujean Emil Dobriban. Evenimentul a avut loc miercuri, 9 noiembrie 2016, cu începere de la ora 16:00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistului Emil Dobriban și a invitaților săi: acad. Kantor Lajos și dr. Dan Breaz, curatorul expoziției și al catalogului. Gazdă și moderator a fost prof. univ. dr. Lucian Nastasă Kovacs, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.